Hoe repareer je een lekkend dak?

Waarom zou u een lekkend dak overwegen?

Een daklekkage kan een kritiek probleem zijn, dat mogelijk leidt tot een volledige vervanging. Of het kan gewoon resulteren in het verspillen van veel water, waardoor u uiteindelijk meer water verbruikt dan nodig is. Zo verspilt u veel geld, een situatie die we niet langer willen.

Stelt u zich eens voor: een lekkend dak in uw appartement, een rommelig huis, met schimmel op het tapijt en de muurverf die van de muur afbladdert als gevolg van een lekkend dak. Dit is geen prettig scenario en het is niet iets wat u elke dag hoopt mee te maken. Een lekkend dak kan resulteren in veel waterverspilling – en u zou uw ramen gesloten moeten houden om te voorkomen dat het water uw huis binnenkomt.

Een lekkend dak kan ook veel schade aanrichten aan het gebouw zelf. Een dak kan loskomen, waarbij de helft van het dak loskomt (door een schok of aardbeving), of waarbij er niets is om het dak af te dekken zodat het water over het plafond loopt. Het resultaat is een verzwakt dak, en u moet het hele dak vervangen. Dit kan zeer duur zijn, zo niet onmogelijk, en u veel ellende bezorgen.

Een lekkend dak kan ook leiden tot schade aan de ondersteunende structuren. Als het dak beweegt, kan de steun eronder beschadigd raken, waardoor uw hele dak op u kan vallen.

S Brookstroke

Er zijn bepaalde dingen die u kunt doen om het lekken van een dak tegen te gaan of te voorkomen, ook is er een andere manier om een reparatie uit te voeren. Deze technieken zijn effectief, hoewel enigszins tijdrovend.

Wat kan ik doen om een lekkend dak te stoppen?

o U moet in de eerste plaats voorkomen dat water of waterdamp uw dak binnendringt. Waarom? Waterdamp is een zeer krachtig broeikasgas en zorgt ervoor dat de warme lucht in uw dak kan ontsnappen. Dit verhoogt op zijn beurt de temperatuur van het dak, wat leidt tot kromtrekken en trekken van het dak wanneer het weer koud wordt in de winter.

o U kunt een dampremmer of dakdoorbreker installeren. Soms lekken huizen niet wanneer ze lekken, door verkeerd gootstuk of type dak. Maar stop de waterdamp wig voordat het zelfs voorbij de dampremmer kan komen. Vier 28mm pijp die strak gedraaid is, en die afdicht rond de nok van het dak kan dit doen. De pijp heeft ongeveer 6mm polypropyleen filmvoering aan de binnenkant, de binnenkant van de pijp is gecoat met zwart polyester poeder om enorme hoeveelheden waterdamp te absorberen. Aangezien de pijp met een roestvrij stalen band aan de bovenkant van het dak wordt bevestigd, verschilt de dikte van de pijp van de dakstroom op een bepaald moment en moet de pijp op zijn plaats blijven voor een constante bescherming het hele jaar door.

o U kunt ook koolstofvezelstrips gebruiken om de dakstroom op het gegeven moment te belijnen, maar het probleem hiermee is dat deze strips uitzetten en inkrimpen als gevolg van de weertemperatuur, ze zijn daarom niet effectief als centrale belijningsoplossing, meer een onderhoudsoplossing die waarschijnlijk enkele lekken zal veroorzaken.

o U kunt ook isolatie met folie gebruiken. Meestal rond het bestaande dak. Dit werkt door de waterdamp in de folie-isolatie op te sluiten, waardoor condensatie ontstaat. Als het weer echter te koud is in de winter en erg warm in de zomer, kan de damp ontsnappen uit de binnenkant van de folie-isolatie, waardoor vocht zich kan ontwikkelen aan de oppervlakte.

Ten slotte, als u niet zeker bent om het lekkende dak zelf te repareren, schakel dan een goede dakdekker in om u daarbij te helpen.

Lees meer:

Dakdekkersbedrijf

Daklekkage Utrecht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.